Het is inmiddels een grijs gedraaide plaat: Facebook CEO Mack Zuckerberg verontschuldigt zich voor het oog van de wereld voor wéér een privacyinbreuk en belooft beterschap, om vervolgens binnen de kortste keren opnieuw betrapt te worden.

Maar dit keer richt het sociale medium zich op wel erg jonge gebruikers. In het geheim betaalde Facebook tieners van soms maar 13 jaar oud om de app Facebook Research te installeren die het bedrijf toegang geeft tot al het bel- en internetverkeer van de gebruiker, meldt TechCrunch.

Na het Cambridge Analytica-schandaal van vorig jaar is de datahonger van Facebook is inmiddels wereldwijd bekend. Toch lijkt de techgigant weinig te lering te trekken uit de reputatieschade die het oploopt. Want terwijl een stoïcijnse Mark Zuckerberg vorig jaar de hoge dames en heren van het Europees Parlement te woord stonden beterschap beloofde – werd het dataverkeer van een groep gebruikers variërend van 13 tot 35 jaar minutieus gevolgd.

Toen TechCrunch lucht kreeg van het project, bleek het al drie jaar te lopen. Sinds 2016 vraagt Facebook gebruikers om een iOS- of Android-app met de naam Facebook Research te installeren, in ruil voor maximaal 20 dollar per maand.

De app biedt Facebook toegang tot zo'n beetje de hele telefoon van de gebruiker, van foto's, verstuurde e-mails, bezochte websites en locatie van de gebruiker. Volgens TechCrunch is het onduidelijk hoe en met welk doel het medium de vergaarde data precies gebruikt. Mogelijk wil het bedrijf zo meer inzicht krijgen in het internetgebruik van tieners, die massaal weglopen bij Facebook.

Na de publicatie op TechCrunch liet Facebook weten te stoppen met de omstreden app. "Iedereen die meedeed aan het onderzoek en de app installeerde, is om toestemming gevraagd. Daarnaast was slechts vijf procent van de deelnemers aan dit marktonderzoeksprogramma tiener."

Apple blokkeert Facebooks certificaten

De app werd verspreid via Apple's zogenoemde Enterprise Developer Program. Daarmee kunnen softwareontwikkelaars testversies of apps voor intern gebruik installeren op iPhones, zonder goedkeuring van Apple.

Voor Apple was de onthulling van TechCrunch reden om de certificaten van Facebook voor iOS te blokkeren, meldt The Verge op basis van een ingewijde. Facebook heeft zich volgens de iPhone-maker niet aan de regels van het ontwikkelaarsprogramma gehouden. Bètaversies van Facebook, Instagram en Messenger werken daardoor niet meer.

Google is overigens niet veel beter dan Facebook. Ook de zoekgigant zou gebruik hebben gemaakt van een app die het internetverkeer van gebruikers in de gaten houdt. Tieners vanaf 13 jaar kregen cadeaukaarten aangeboden als ze de app Screenwise Meter installeerden. Later werd de minimumleeftijd verhoogd naar 18 jaar.

Google heeft de app inmiddels uitgeschakeld.

Lees meer: